Ugyan még közel sem sikerült befejezni az alapfogalmak tisztázását, a pezsgő történetet, de közben zajlik az élet, úgyhogy innentől két szálon megyünk tovább, beleugrunk a médiász résébe is (ezúton kérek elnézést Esterházy Pétertől) és konkrét kóstolókról, pezsgőkről mesélek kicsit.
Egy fél mondatban már mondtam, hogy szeretnék kóstolókat. Nem hagyományos formában, vagyis nem borvacsorát, nem is egész estét felölelő tanfolyamokat, hanem afféle közös tanulást, tapasztalást tervezek.
Két konkrét tervem van, az egyik az, hogy felfedezzük a feltámadó magyar pezsgőgyártást – ami szerintem még eléggé gyerekcipőben jár és sok a hibája, de sem porrá alázni, sem csak azért, mert a mi kutyánk kölyke felmagasztalni nem szeretném. Vagyis, hogy trendi is legyek ne csak szép, az a kihívás, challenge, hogy megkóstoljuk az összes magyar méthode traditionelle eljárással készült pezsgőt. Ebben a pillanatban 54 olyan magyar borászatról tudok, aki készít ilyet, de simán lehet, hogy holnapra már kettővel több lesz. Szóval szép kihívás…
A másik, hogy időről-időre beszerzek olyan champagne-okat, amiket az ember nem feltétlen nyit ki egyedül. Egyedi, ritka, évjáratos, Magyarországon nem minden boltban árult pezsgőket, amiket öröm megosztani, megtapasztalni másokkal. És persze hétfelé osztva az ára is kevésbé hunyorgós…
És a kóstolást – mint azért gondolom többen észrevettétek – meg is kezdtük. Elsőre nem teljesen a fentieknek megfelelően, hanem egyfajta alapozóként összehasonlítottunk hét féle pezsgőt, habzóbort, tankpezsgőt és hagyományos eljárással készültet is, hogy érezzük a különbséget. A következő kóstolók már nem erről fognak szólni, de ha valaki – egyszerre legalább hét valaki – szeretné, akkor ezt is megismételhetjük.
A kóstoló röviden:
A borok részben a BorésMás borkereskedésből, részben a Bortársaságtól vannak (a borokról az információk egy része is) és a hétből négy a kóstoló helyszínén a Café Flore-ban is kapható, a champagne-t kivéve pohárszámra is.
Azt, hogy mit honnan szerzek be igyekszem majd a jövőben is megírni és ezért senkitől semmit nem kapok. Egyelőre, remélem később majd rettentően megszponzorálnak…
ETYEKI KÚRIA Pláne Frizzante White
Habzóbor, vagyis az én fogalmaim szerint nem pezsgő. Királyleányka, zenit, szürkebarát. Szép tiszta szín. Illatos bor, gyümölcsös, citrusos, fehérvirágos. Erősen gyümölcsös, kissé parfümös íz. Egészen normális savak, (ez nem éppen szakkifejezés, elnézést, de efféle pongyolaságokat meg fogok engedni magamnak), pedig én – és ezt még sokszor el fogom mondani – kifejezetten savmániás vagyok. Szép gyöngyözés, de az esti melegben pár perc alatt teljesen eltűnt belőle a szénsav.
Tenuta Ca'Bolani Spumante (0,75l)
Mint prosecco kizárólag Glera szőlőfajtából készült. Színe halvány szalmasárga. Szintén erősen gyümölcsös illat, alma és akácvirág. Jó egyensúly, egész jó sav, kissé édes, mandulás.
Nem Valdobbiadene, vagyis a legjobb prosecco terület, hanem Friuli, a szép nagy 550 ha-os Zonin pincészetből.
Mint a legtöbb prosecco ez sem méthode traditionelle eljárással készült, hanem úgynevezett tankpezsgő, tartályban erjedt. Az egyéb eljárásokat a következő posztban megírom.
CHÂTEAU DERESZLA
Tokaji Vintage Brut 2015 (0,75l)
Tokaj-Hegyalja két autentikus szőlőfajtájából, furmintból és hárslevelűből készült palackos érlelésű pezsgő, minerális ízekkel, kellemes savakkal. Az egész kóstolás során számomra is meglepő volt, hogy a sav mennyisége igazából egyik tételnél sem volt kifogásolható. Erjesztést követően 14 hónapig érlelték seprőn, egészen a degorzsálásig. A karaktert kicsit hiányolom belőle és a habzása lehetne kicsit finomabb. Sokan gondolják Magyarországon, hogy a furmint lesz a magyar pezsgő hosszútávú alapanyaga. Savait tekintve igazuk is lehet, szerintem szárazborként a hosszútávú érlelhetősége még kérdéses, majd az idő eldönti.
A Chateau Dereszla Bodrogkeresztúron van, nagy múltú pince, volt a Hunyadiak és a Rákóczi család birtoka is, most a champagne-i D’Aulan család tulajdonában áll
CODORNIU
Clasico (0,75l) Brut
Ez egy cava, spanyol pezsgő, erről is fogunk később részletesen beszélni. Az alapborban a cava készítés elvárásainak megfelelően xarello, macabeo és parellada szőlő borait házasították össze. A xarello-nak van egy jellegzetes illata, amit sokan szeretnek, sokan nem, én sajnos az utóbbi kategóriába tartozom. Sápadt szalmasárga színű pezsgő, finom gyöngyözéssel. Kifejezetten gyümölcsös, könnyed, almás ízekkel. A savai, a teste és az egyensúlya is teljesen rendben van. Habzása is egészen finom, de a melegben szintén a kelleténél kissé gyorsabban tűnt el belőle a szén-dioxid.
A Codorníu Pincészet a világ legnagyobb múltú és második legnagyobb cava termelő borászata, (a Freixenet az első) és a szőlő kapcsolata több évszázados múltra tekint vissza. Az első, Jaume Codorníu-t említő írásos emlék 1551-ból maradt fent. Az első cava-t Josep Raventós 1872-ben készítette.
ANTECH
Tradition Brut (0,75l)
20-40 éves tőkékről, kézzel szüretelt Mauzac (90%), Chenin (5%) és Chardonnay (5%) házasításából született pezsgő. A szőlőtőkéket folyamatosan alacsony hozamon (50 hl/ha) tartják, ezzel is elősegítve a koncentráltabb aromák megjelenését. Hőmérséklet-szabályozott inox tartályokban erjesztik. Az alapborok házasítását 15 hónapos palackos érlelés követi.
Színe világossárga, enyhe zöldes árnyalattal. Illatában zöldalma, fehérhúsú barack. Kiegyensúlyozott, savban picit többet is elbírna, de nem veszélyes, közepesen hosszú lecsengéssel.
Ez a pezsgő egy külön kategória, úgynevezett Blanquette de Limoux, ami a Limoux vidékén meghatározott fajtákból készített pezsgő. Bár az előállítása a hagyományos Champagne-i módszerrel történik, az összetételét tekintve jelentősen különbözik híres rokonától.
MARCHESE ANTINORI Cuvée Royale Franciacorta brut
A franciacortáról, ami hagyományos champagne-i metódussal és szőlőfajtákból készített olasz pezsgő sokan azt gondolják, hogy fantázianév, mert olyan, mint a francia, de nem, a lombardiai Bresca és az Iseo tó között elterülő (Milánótól nem messze) alig több, mint 2000 hektáros eredet védett területről, Franciacorta-ból származó, ebben a konkrét esetben chardonnay, pinot nero (azaz pinot noir) és pinot bianco (azaz pinot blanc) pezsgő, tartályban erjesztve, majd palackban másod erjesztve és 36 hónapon át érlelve. Halványsárga, az illata visszafogott, a habzása elég krémes. Ízében barackkal, kis kenyérrel, de az élesztős jegyek kissé (kissé talán túlságosan is) visszafogottak.
CHAMPAGNE TAITTINGER
Brut Reserve (0,75l)
A Taittinger Brut Réserve több, mint 35 különféle dűlőről és több évjáratból származó Chardonnay (40%), Pinot Noir és Pinot Meunier (60%) borok házasításából született, vagyis abszolút klasszikus champagne. 3 éves érlelési idő
Világos arany színű, finom buborékokkal, az összes kóstolt tétel közül ez bírta legjobban. Illata gyümölcsös és enyhén briósos, élesztős, leginkább őszibarack, akác és egy kis vanília. Élénk, friss, talán egy picit túl könnyű és friss.
A kóstoló végén szavaztunk, hogy kinek mi ízlett a legjobban, egy hajszállal a champagne nyert, de a cava-nak és a franciacorta-nak is akadtak rajongói.